Gå till innehåll

Smögenbryggan

Smögenbryggan är en av de platser där man med med färja kan ta sig till Hållö. Den andra är Bäckevikstorget i Kungshamn. Smögenbryggan är sommartid Bohusläns mest besökta turistattraktion. Den går längs södra sidan av Smögens gamla fiskehamn som har betytt väldigt mycket för orten.

Förr i tiden när det inte fanns stora landsvägar var hav, sjöar och kanaler de viktigaste kommunikationslederna, och under den senaste sillperioden (1877-1906) utvecklades hamnen till en viktig exporthamn med omfattande handel med Europa. När det stora sillfisket var över drog badortsrörelsen igång. År 1900 slog Smögens Hafvsbad upp portarna, och det brukar markera starten för Smögen som turistort då hamnen började förvandlas till handelsgata och gästhamn.

Smögenbryggan börjar vid Fiskhamnsgatan i hamnens östra del med Smögens Fiskauktion och fortsätter sedan en knapp kilometer. Längs bryggan finns finns kaféer, krogar och restauranger med uteserveringar. Själva träbryggan är 640 meter lång och strax efter träbryggans slut ligger den stora badplatsen Vallevik som är Smögens populäraste badplats där det finns både barnbad och flera hopptorn, trampoliner och badbryggor. Hamnområdet är sedan 1987 upptaget som riksintresse för kulturminnesvård med motiveringen:

”Bohusläns största nu fungerande fiskeläge och fiskauktion, utanför Göteborgs-regionen, där bebyggelsen tydligt speglat samhällets utveckling: en tät äldre bebyggelseklunga i skyddat läge omges av planerade kvarter med dubbelhus och villor påverkade av badortsepoken och den växande stenindustrin kring sekelskiftet 1900. (Badort).” (Källa: Wikipedia)

Det finns med andra ord väldigt mycket att upptäcka här oavsett om man är intresserad av historia eller bara vill uppleva de härliga omgivningarna med de klassiska små sjöbodarna och de släta klipporna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *