Gå till innehåll

Om bloggen

johannaHej hopp! Jag heter Johanna och det här är min blogg. Jag bor på simavstånd från Hållö som är en ö i Bohuslän nära Smögen och Kungshamn. Eftersom jag älskar ön och trivs som fisken i vattnet här har jag valt att starta en blogg om området! Det är verkligen den vackraste och härligaste platsen du kan tänka dig, speciellt sommartid då de ljumma kvällarna är fantastiska. Om du trodde att du hade hittat till hemsidan för vandrarhemmet Utpost Hållö som ligger på ön har du tyvärr kommit fel, vi råkar bara ha ungefär samma adress.

Vad är det då som är speciellt med Hållö (förutom att det är paradiset på jorden)? Bland annat står Bohusläns äldsta fyr på Hållö, och det finns även en plats som heter Kålhälla där fyrvaktarna som tidigare bodde på ön odlade sina grödor så gott det gick i en magra jorden. En annan spännande plats på ön är Slättehälla som är en stor yta som är helt plan eftersom berget skalats av och förts ner i havet av smältande is efter istiden. Söder om Slättehälla finns även två jättegrytor (urholkade fördjupningar i berget) varav den ena är över fyra meter djup.

Under andra världskriget störtade ett svenskt plan som användes för kurirflygning på Hållö efter att ha skjutits ner av ett tyskt nattjaktflygplan. Det finns med andra ord mycket historia på Hållö, och förutom det finns det också flera härliga badklippor. Den mest kända är Marmorbassängen som ligger på öns västra sida. Marmorbassängen är känd för att ha väldigt klart och turkosblått vatten. Ön kan nås med färja både från Smögen (Smögenbryggan) och Kungshamn (Bäckevikstorget). Smögen och området omkring lockar varje år tusentals turister!

Som ni hör finns det mycket att berätta, men den här bloggen kommer inte bara att handla om Hållö och närområdet utan också om mig själv och min vardag. Det kan med andra ord bli lite allt möjligt som jag vill dela med mig av. Jag hoppas att du hittar något läsvärt här, och vill du komma i kontakt med mig går det bra att kommentera i bloggen eller att mejla mig på johanna@admin.utpost-hallo.nu.