Gå till innehåll

Hållö fyr

fyrenHållö fyr byggdes 1842. Från början var den ett runt vitt stentorn, men det visade sig senare att den var för låg eftersom den skymdes av Sälö. Man kontaktade därför den väl anlitade fyrkonstruktören Nils Gustav von Heidenstam som försåg fyren med en fem meter hög stålplåtskon. Detta var år 1868, och då blev fyren 20 meter hög och fick sin nuvarande lyshöjd på 39,2 meter över havet.

Förutom att Hållö fyr är ett känt landmärke på Hållö har den också en framträdande plats i Evert Taubes visa ”Balladen om briggen ”Blue Bird” av Hull” där Blue Bird går i kvav vid Hållö fyr på julafton -72 med katastrofalt resultat.

Fyren var bemannad från invigningen 26 juli 1842 fram till dess att den automatiserades år 1969. Personalen bestod av fyrmästare, fyrvaktare och fyrbiträden, och bland fyrmästarna hittar man bland annat Christoffer Busck (1842-1850) som fick sparken efter att ha förskingrat olja, och Johan Edvin Jacobsson (1891-1917) som var morbror till Evert Taube.

Hållö fyr visas för allmänheten från midsommar fram till mitten av augusti. Detta görs av föreningen Hållö fyr, och man kan då gå upp i fyren och njuta av utsikten som sträcker sig från Väderöbod i norr till Måseskär i söder. Hållö fyr ägs av Sjöfartsverket och är en så kallad angöringsfyr.

Som ni hör finns det massor av spännande saker att berätta om Hållö fyr, och förutom att den har mycket historia så är den också väldigt vacker där den står med sin vita sten i kontrast till den röda konen på toppen. Ett perfekt utflyktsmål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *